Rune og rummet - Asteroiden
Rune skal til cykelprøve på skolen. Han er lidt nervøs, så han drømmer sig væk til sit rumskib og flyver hen til en asteroide.
Skrevet af Jesper Conrad og illustreret af Jørgen Eivind Hansen. Bøgerne er produceret i samarbejde med Institut for Rumforskning og -teknologi, Danmarks Tekniske Universitet ved konsulent Lone Djernis Olsen.
Bogen er oprindeligt udgivet på vores eget forlag 'Familieforlaget' og siden genudgivet af Forlaget Tellerup.
En gave til alle grundskoler
Rune og Rummet bøgerne blev oprindeligt til som et fondsprojekt, støttet økonomisk af Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Bøgerne er produceret i samarbejde med Institut for Rumforskning og -teknologi, Danmarks Tekniske Universitet ved konsulent Lone Djernis Olsen.
Bøgerne blev i september 2009 delt gratis ud i 1 sæt pr skole, så alle danske skolebiblioteker har disse titler på hylderne.
Formålet med denne produktion er at give danske børn flere muligheder for at tilegne sig viden om rumforskning på egen hånd. Danmark er en relativt stærk rumforskningsnation, og bøgerne er en del af en strategi, der skal sikre, at danske unge også fremover vælger at uddanne sig til rumforskere. Baggrunden for at sådant valg er en interesse, der dannes allerede i barndommen, og Rune og Rummet serien skal muliggøre, at en sådan interesse kan opstå.
En lige så vigtig idé med bøgerne er almindelig folkeoplysning, altså ønske om at danske børn forstår grundbegreberne i rumforskningen.
Bøgerne er fiktion med et fagligt indhold, der er godkendt af rumforskere. Lixen ligger omkring 6, så bøgerne henvender sig til begynderlæseren og fungerer som læsetræning.
Lektørudtalelse af Kirsten Thorning Thagaard
Anmeldt sammmen med de 3 andre bøger i serien Runet og Rummet.
Anvendelsesmuligheder/målgruppe/niveau: Ny letlæsningsserie (lix 6), som består af fire bøger til børn i 2.-3. klasse (fra 7 år), der har brudt læsekoden. Bøgerne kan bruges til læsetræning, natur/teknik og tema om rummet.
Beskrivelse:
De fire bøger handler alle om Rune, der godt kan lide at læse om rummet. I sine drømme er det ham selv, der flyver op i rummet. Her flyver han gennem solsystemet, gennem asteroider, redder jorden fra en farlig komet og flyver til Mars for at finde sin ven Lotte. Bøgerne er en kombination af fag- og skønlitteratur, som samtidig giver en god læseoplevelse. Bøgerne er skrevet med korte sætninger og tydelig typografi. Længere ord er delt.
De glade, tegneserieagtige illustrationer med talebobler supplerer og forklarer teksten på fornem måde. Forfatteren har udgivet flere letlæsningsbøger, fx Mumien, 2008.
Sammenligning: Bøgerne kan sammenlignes med Tag ud i rummet med Mik Mekanik, 2008, som dog har en noget ældre målgruppe
Samlet konklusion: Fire informative og sjove letlæsningsbøger, der vil vække børnenes fantasi og interesse for rummet.
Folkeskolens anmeldelse af bøgerne - Anmeldt af: Niels Peter Riising
Rummet er en enorm og ganske uoverskuelig størrelse at skulle begribe, nærmest uanset alder. Dog bliver det lettere og lettere i takt med ens voksende omverdensforståelse, des ældre man bliver. Derfor er det også nogle interessante udgivelser, der her er tale om, hvor det uoverskuelige og uforståelige netop forsøges beskrevet for de yngste med det sigte at øge den generelle interesse for rummet og rumforskningen, så unge i fremtiden fortsat uddanner sig ad den vej.
Hver bog er bygget op omkring en lille historie, som tager afsæt i Runes fantasi og, ikke mindst, interesse for rummet. Bøgerne er skrevet på en ganske levende måde, skønt pladsen er begrænset, ligesom teksten også hele vejen ledsages af sjove tegninger, der fint understreger det i teksten beskrevne.
Med et lixtal omkring seks henvender bøgerne sig så absolut til de yngste læsere, hvilket også er hele formålet med udgivelserne, da det er her, den første interesse skabes. Det kunne være interessant, om udgivelserne blev fulgt op af yderligere udgivelser med naturvidenskabeligt indhold, der på samme underholdende måde beskriver noget af det naturlige og hverdagsagtige, men også svært begribelige, især for de yngste. Det kunne sagtens være med til at sætte gang i de små grå rundt omkring i klasserne og måske på sigt give flere studerende inden for naturvidenskaben.
Med kærlighed
Jesper Conrad
Blog
Use this section to list the most recent posts on your blog on for example your home page.
0 comments
Leave a comment
Please log in or register to post a comment